Smaczne i zdrowe pomidory z własnej uprawy to wyśmienity dodatek do dań i sałatek. Warzywa świetnie nadają się do przetworów i wybornie smakują. Jednak żeby móc nimi się delektować, trzeba zadbać o prawidłowy wzrost rośliny, jej rozwój i zapylenie. Tunele foliowe lub szklarnie ogrodowe, gdzie najczęściej sadzi się pomidory, to miejsca, w których rośliny potrzebują uwagi, również w kwestii zawiązania owoców.
W jakim celu zapyla się pomidory?
Pomidory zapyla się przede wszystkim w celu pozyskania owoców. Bez zapylenia pomidory na krzaczkach nie mogłyby urosnąć. Dlatego jest to tak ważny element uprawy każdej rośliny, na której owocach nam zależy. Dla przedsiębiorców i rolników z dużymi uprawami w tunelach foliowych to szansa na wypracowanie zysków. Dzięki ich staraniom pomidory regularnie trafiają na domowe stoły i są łatwo dostępne w lokalnym warzywniaku.
W jakich warunkach najlepiej zapylać pomidory?
W środowisku naturalnym zapylanie jest możliwe dzięki opadom deszczu i naturalnym podmuchom wiatru. Takie warunki sprawiają, że pyłek przemieszcza się w obrębie tej samej rośliny i swoich sąsiadów, co jest początkiem zawiązania owocu. W tunelach foliowych trudno o deszcz i wiatr, ale masz wpływ na wilgotność i dostęp świeżego powietrza. W profesjonalnych obiektach odpowiada za to automatyczne sterowanie, w szklarniach ogrodowych trzeba wiele zadań wykonać ręcznie.
Optymalne warunki zapylenia pomidorów:
- wilgotność powietrza – najlepiej pomiędzy 50% a 70%;
- temperatura – 20°C–27°C;
Ogrodnicy i profesjonaliści zalecają, aby rano zmniejszyć wilgotność powietrza, a po południu ją zwiększyć, co pomaga w zapyleniu kwiatów. Jeśli temperatury w dzień i w nocy są bardzo różne, to rośliny wytwarzają mało pyłku. W miarę możliwości warto zapobiegać takim wahaniom.
Metody zapylania pomidorów w tunelach foliowych i szklarniach ogrodowych
Najpopularniejsze metody zapylania dedykowane do upraw w zamkniętych pomieszczeniach działają i są stale praktykowane. Zasadnicza różnica polega na skali danego przedsięwzięcia. Przy niewielkim tunelu foliowym można poradzić sobie ręcznie. Jednak w przypadku dużej szklarni, ręczne zapylanie byłoby czasochłonne i nieopłacalne. Warto więc dostosować metodę do własnych potrzeb.
Ręczne zapylanie pomidorów – pędzelkowanie
Metoda sprawdzi się w niewielkich uprawach, gdzie rośnie kilka lub kilkanaście krzaków. Wystarczy niewielki pędzelek z delikatnym włosiem, którym muska się kwiaty pomidorów. Ten proces warto powtarzać codziennie, gdy jest ciepło i sucho. Korzyści z tej techniki to przede wszystkim duże i smaczne owoce. Alternatywą jest otrząsanie, które polega na potrząsaniu kwiatostanami w okresie wysypywania się pyłku.
Zapylanie pomidorów przy użyciu trzmieli
Pracowite owady potrafią odwiedzić nawet trzydzieści kwiatów w ciągu minuty. Dlatego warto wietrzyć szklarnie ogrodowe, ponieważ dzięki temu łatwiej o nalot pszczół i innych zapylaczy. Niektórzy ogrodnicy i profesjonalni producenci wsiedlają w szklarnie trzmiele ziemne (Bombus terrestris).
Jedna rodzina trzmieli żyje od 8 do 12 tygodni, a pojedynczy ul pozwala na oblot ok. 2000 m2 upraw pomidorów kulistych i ok. 1250 m2 pomidorów koktajlowych. Efekty łatwo sprawdzić, bo potwierdzają je brązowe płatki zapylonych kwiatów. Warto pamiętać, że owady potrzebują pożywki, ponieważ kwiaty pomidorów nie wytwarzają nektaru. Co ciekawe, na rynku dostępne są także elektryczne pszczoły, którymi dotyka się grona pomidora u nasady, prowadząc do zapylenia.
Zapylanie pomidorów przez hormonizację
Zabieg polega na spryskaniu pomidorów specjalnym roztworem. Może on być wykonany z naturalnych lub syntetycznych inhibitorów odpowiedzialnych za regulację wzrostu. Oprysk przeprowadza się średnio, co 3-5 dni, gdy pojawiają się kolejne kwiaty. Inną metodą jest moczenie całych gron kwiatowych w roztworze. W tym wypadku trzeba pamiętać, że wysokie stężenie zniekształci owoc, pogorszy jego jakość, a nawet doprowadzi do zamierania.
Jak zapylać pomidory w szklarni lub folii?
Zapylanie pomidorów to zadanie, od którego zależy ilość i jakość plonów. Dla mniejszych upraw poleca się metody ręczne, choć bardzo pomóc mogą różnego rodzaju owady. W produkcji przemysłowej dobór metody ma wpływ na opłacalność produkcji. Niezależnie od sposobu zapylenia, ważny jest efekt, a tym powinien być smaczny i zdrowy pomidor.