Kompleksy chłodnicze owoców i zbóż

Szukasz profesjonalnych rozwiązań do przechowywania i chłodzenia produktów?

Poznaj KOMPLEKSY CHŁODNICZE owoców warzyw i płodów rolnych firmy AGRO-SUR.

Aby właściwie przechowywać owoce i warzywa potrzebujesz niskiej temperatury, która spowalnia szybkość dojrzewania i chroni przed grzybami chorobotwórczymi.

Instalacje chłodnicze Agro-Sur pozwalają na schłodzenie owoców i warzyw z temperatury +20oC do temperatury +5oC w czasie ok 24h, co pozwoli to na zatrzymanie najintensywniejszego procesu dojrzewania produktów.

W czasie przechowywania owoców ziarnkowych (jabłek, gruszek) wymaga się, by różnica między średnią temperaturą powietrza w komorze, a temperaturą odparowania czynnika chłodniczego była jak najmniejsza. Różnica ta nie powinna przekroczyć 5oC.

W zależności od Twoich potrzeb i przeznaczenia komory proponujemy dwa typy układów chłodniczych:

  • Z bezpośrednim odparowaniem czynnika chłodniczego
    Układy cechują się szybką reakcją na zmiany temperatury w komorach. Pozwalają na szybkie chłodzenie produktów rolnych. Dlatego tego typu instalacje stosowane są powszechnie w komorach szybkiego schładzania, w których towar nie przebywa dłużej niż do 36 godzin.
  • Z pośrednim układem odparowania czynnika chłodniczego
    Układy cechuje duża dokładność oraz stabilność temperatury zadanej. Umożliwiają one długotrwałe przechowywanie produktów dzięki możliwości zastosowania czujników temperatury medium pośredniczącego w procesie wymiany ciepła oraz zaworów regulujących przepływ. Stosuje się również tekstylne rękawy nawiewne aby do minimum zmniejszyć różnice temperatur między powietrzem chłodzącym, a temperaturą towaru.

Komory mroźnicze

Poszukujesz profesjonalnej komory mroźniczej do swojego biznesu? Wybierz tę marki Agro-Sur.
Doskonale wiemy, że spożywanie surowych warzyw i owoców to najlepsza metoda dostarczania organizmowi witamin i mikroelementów.

Dlaczego warto stosować komorę mroźniczą Agrosur?

Warzywa i owoce mrożone bezpośrednio po ich zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą, porównywalną do ich świeżych odpowiedników. Zamrażanie tylko w niewielki sposób zmienia wartość odżywczą produktów spożywczych oraz pozwala na 80% redukcję drobnoustrojów wnoszonych z owocami. Zamarzająca woda zawarta w produktach tworzy drobne kryształki i staje się nieosiągalna dla bakterii, które potrzebują jej w swoich procesach metabolicznych. Prawidłowo prowadzone procesy technologiczne w znacznym stopniu redukują poziom skażenia mikroorganizmami.

Zamrażanie produktów odbywa się w tunelu zamrażalniczym na ażurowych taśmach napędzanych mechanicznie.  W stanie sypkim zamraża się wszystkie owoce i warzywa z wyjątkiem liściastych.

Produkty w opakowaniach jednostkowych oraz owoce z dodatkiem cukru lub syropu zamraża się również w tunelach zamrażalniczych lub w aparatach kontaktowych. Czas zamrażania w tunelach zamrażalniczych zależy od rodzaju produktu, prędkości przepływu oziębiającego powietrza i jego temperatury. Intensywny strumień zmrożonego powietrza owiewa towar doprowadzając do jego zamrożenia. Zapakowany już towar trafia do komór mroźniczych, w których pracują tradycyjne instalacje chłodnicze utrzymujące temperaturę towaru oraz opakowania na zamierzonym poziomie np.: -20 oC.

W Agro-Sur stosujemy również specjalne chłodnice z żaluzjami zamykającymi blok chłodnicy oraz rękawy nawiewne montowane na wentylatorach. W efekcie produkty nie są narażone na wahania temperatur, dlatego eksploatacja naszych komór jest zrównoważona ekonomicznie.

Chłodnicze komory zbożowe

Najnowsze badania wiodących firm na rynku produkcji wyselekcjonowanego ziarna siewnego wskazują, że zboża przechowywane w pomieszczeniach o obniżonej temperaturze pozwalają na uzyskanie procentowo większego wschodu nawet w gorszych warunkach, a co za tym idzie większego plonu z hektara przy odpowiedniej pielęgnacji i nawożeniu w procesie wegetacji.

Dlatego przedstawiamy CHŁODNICZE KOMORY ZBOŻOWE firmy Agro-Sur, które zapewniają najbardziej odpowiednią temperaturę, którą możesz utrzymać cały rok, tym samym zahamować rozwój pleśni i wszelkiego rodzaju grzybów i szkodników.

Agregaty wody lodowej

W zależności od uwarunkowań lokalizacji oraz preferowanych przez inwestora rozwiązań, w celu uzyskania wymaganego efektu chłodniczego stosujemy agregaty wody lodowej, które przy współpracy z odpowiednio dobranymi chłodnicami pozwolą na utrzymanie w okresie letnim wymaganych niskich temperatur przy zachowaniu wymogu niewielkich różnic temperatury.

Rewersyjne pompy ciepła

Drugą opcją, którą stosuje Agro-Sur są rewersyjne pompy ciepła, które utrzymują zadaną temperaturę przez cały rok, chłodząc pomieszczenia w okresach ciepłych, a grzejąc w okresie zimowym. Agregaty te, staranie dobieramy do pomieszczeń oraz chłodnic lub nagrzewnic.

Więcek komór, jeden agregat

W przypadku realizacji kilku komór chłodniczych obsługiwanych przez jeden agregat wskazanym rozwiązaniem jest stosowanie agregatów, których układy chłodnicze podzielone są na sekcje, co w znaczący sposób wpłynie na oszczędności energii. Rozwiązanie takie pozwala również zagwarantować ciągłość pracy nawet w przypadku awarii jednej z sekcji agregatu ponieważ pozwala na dalszą prace urządzenia i niezależną pracę kolejnych sekcji. Innym rozwiązaniem jest zastosowania agregatów, których wydajność regulowana jest w sposób płynny.

Tak zwane agregaty inwerterowe, dzięki zaawansowanym algorytmom są w stanie dopasowywać wydajność urządzenia analizując tempo osiągania zadanych temperatur w razie potrzeby zwiększając lub zmniejszając wydajność urządzenia, utrzymując zadaną temperaturę możliwie najniższym kosztem i najkrótszym czasem pracy.

Masz pytania?